pátek 29. srpna 2014

Dýňové palačinky s domácí marmeládou

Ingredience (cca 2 porce):
  • 150 g dýně Hokaido (oloupaná a zbavená semen),
  • 80 g celozrnné špaldové mouky, množství přizpůsobit podle hustoty těsta,
  • 1 vejce (nejlépe kvalita bio),
  • 2 lžičky moučkového cukru - nebo jiného sladidla, popř. vynechat,
  • 100 ml mléka (rostlinného),
  • 1 kávová lžička za studena lisovaného oleje,
  • špetka mořské soli,
  • 1 kávová lžička vanilky, nebo lze použít vanilkový extrakt,
  • olej na smažení.


A protože je sezóna dýně Hokaido, máme tu z ní další chutný a nyní pro změnu sladký recept! :-)
Dýně se nakrájí a dusí do změknutí anebo lze použít postup, který zvolila mamka - nastrouhala dýni, rozmixovala v mixéru a přidávala postupně "mléko" až vznikla hladká konzistence hmoty. Přidáme do mixéru ostatní jmenované přísady a umixujeme do hladkého těsta. Těsto přendáme do mísy a podle potřeby přidáme mouku a máme připraveno těsto na palačinky. Usmažením první palačinky vyzkoušíte, zda je konzistence vyhovující, pokud ne, podle potřeby zředíme mlékem nebo přidáme mouku do těsta. 
Na obrázku podáváno s domácí jahodovou marmeládou, dobré jsou i s javorovým sirupem a skořicí (zvolte si ochucení jaké máte nejradši :-) ). 

Inspirace je opět od mé maminky. Díky :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat