- 2 ks větší cibule,
- 5 ks paprik - tvar kapie (kombinace pálivé a nepálivé),
- 3 ks česneku,
- olej za studena lisovaný,
- zeleninový vývar nebo horká voda a bujon Würzl,
- 1 pol. lžíce sladké papriky
- 200 g hub (lesní sběr nebo hlíva),
- Hraška a kukuřičný škrob na zahuštění,
- 1 pol. lžíce rajčatového protlaku,
- rostlinná smetana,
- kmín,
- "smažený tempeh"
- mořská sůl nebo Shoyu.
Na oleji zpěníme na malé kousky nakrájenou cibuli, vmícháme sladkou papriku a 1 lžičku kmínu, mírně osmahneme. Přidáme špetku soli a na větší kousky nakrájené houby. Podlijeme zahřátým vývarem (nebo horkou vodu s zel. bujonem) a dusíme.
Papriky - pozor, pokud máte pravé maďarské, koupené v Budapešti na trzích, jako jsem měla já :-), je to opravdu síla a bude vám stačit na celý guláš 1/2 - max. 1 pálivá paprika. Zbytek paprik dejte nepálivých. Papriky je dobré před přidáním do hrnce k ostatním ingrediencím osmahnout na pánvi nebo spařit (nemusíme je loupat, pokud vám to nevadí). Z paprik se během smažení na pánvi uvolní kapsaicin, který je v případě maďarských paprik opravdu silný zážitek ;-) ...
Do hrnce tedy přidáme papriky nakrájené na hrubší kostky popř. plátky. Ochutíme 1 lžící rajčatového protlaku (nemusí být). Když jsou houby a papriky měkké přidáme utřený česnek a trošku rostlinné smetany. V hrníčku si rozmícháme trochu Hrašky anebo kukuřičného škrobu a zahustíme do požadované hustoty guláše. Mezitím si rozpálíme malou pánvičku, kam vložíme smažený tempeh nakrájený na kostky a opražíme jej pokud možno ze všech stran. Vmícháme jej do hrnce s gulášem a vypneme plamen, dochutíme Shoyu nebo mořskou solí.
Jako přílohu jsem dělala celozrnné hrníčkové knedlíky.
A pálivá dobrota je hotova! Dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat