- 180 g hrubé (nebo polohrubé) celozrnné špaldové mouky,
- cca 40 g pohanková mouka,
- 250 ml rostliného "mléka" (já dala rýžové) nebo 25 g sojového nápoje Zajíc + 250 ml vody,
- 30 g rýžových burizonů bez příchuti,
- 1 vejce M nebo L (nejlépe v kvalitě bio),
- mořská sůl,
- bio máslo nebo rostlinný tuk na vymaštění hrnků.
Ke guláši jsem chtěla připravit rychlé knedlíky z celozrnné mouky, kde není použito droždí nebo kypřící prášek a narazila na tento recept. Upravila jsem si některé ingredience, jinak je postup totožný a výsledek nám moc chutnal!
Odměříme množství vody do většího hrnce tak, aby tři klasické hrnečky byly ponořeny do 1/2 ve vodě (hrnek přitlačte ke dnu pro správnou míru). Vodu v hrnci začneme pomalu zahřívat, pokud jsme si připravili výše uvedené ingredience a můžeme pokračovat. Vymažeme si hrnky tukem - já použila máslo. Lze použít i jiný tuk pokud chcete bezlaktózový pokrm, ale nevím, jak to bude s přilnavostí knedlíku na stěnu hrnečku. Do mísy vsypeme odvážené množství celozrnné špaldové mouky. Já měla pouze polohrubou, ale i tak se knedlíky povedly, takže se toho nebojte. Přidala jsem asi 40 g pohankové mouky kvůli dobré pojivosti, tzn, že špaldovky bylo cca 180 g (jinak může být 200 g špaldové). Odděleně si budeme připravovat rýžové burizony. Do hrníčku si nalijeme 250 ml rostlinného mléka (já použila rýžové) a rozmícháme v něm žloutek. Oddělený bílek si vyšleháme do podoby tuhého sněhu a se špetkou soli. Mouku přelijeme "mlékem" s vejcem, rozmícháme v řídké těsto a trochu osolíme. Pak přimícháme rýžové burizony a ušlehaný sníh také do mísy. Opatrně a pomalu vařečkou promícháme - do napěněné podoby a vyplníme 3 vymazané hrnečky stejným dílem těsta (plnění do 1/2 - 2/3 hrnku). Já hrnky překryla potravinářskou folií a udělala v ní pár dírek. Hrnečky vložíme do vroucí vody a hrnec hned přikryjeme poklicí. Regulovaný var - mělo by kolem hrnku jen probublávat, udržujeme cca 35 minut. Špejlí ke konci časového limitu vyzkoušíme, zda je knedlík hotov. Jsou-li knedlíky hotovy, vyndáme hrnky z hrnce, ale knedlíky ještě nevyklápíme. Počkáme až mírně zchladnou a odlepí se od stěn hrnečků samovolně. Pak půjdou vyklepnout lehce. ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat