pátek 7. listopadu 2014

Nehnětený kváskový chléb s dýní

Ingredience na chléb:
  • 300g chlebové pšeničné mouky (lze i BIO, celozrnná),
  • 100g chlebové BIO žitné mouky,
  • 50g špaldové celozrnné mouky,
  • cca 100g žitného kvásku (cca 5 pol. lžic),
  • 150g jemně nastrouhané dýně (máslová nebo Hokaido),
  • lžíce sezamových semínek (zde byla mletá),
  • lžíci dýňových semínek + pár na ozdobu,
  • 200 - 250ml vody (podle hustoty těsta, kvásek někdy bývá řidší),
  • mořská sůl,
  • 1 lžička chlebového koření.
Tento luxusní chleba s dýní dělala opět má máma (asi bych měla blog a rubriku přejmenovat, vzhledem k poměru počtu receptů mých a jejích :-)). Výsledek je chutný nejen na pohled!

Do větší mísy vložíme všechny suroviny i s kváskem a stačí promíchat, aby se suroviny spojily. Mísu přikryjeme např. mikrotenem nebo potravinovou folií a dáme kynout na teplejší místo (u nás doma je správné místo nahoře na lednici). Kynutí s kváskem je delší než s droždím, záleží na surovinách a teplotě, přibližně 10 hodin, někdy i více. Dobré je dělat těsto na noc a ráno už kouká z mísy ;-). Vyklopíme těsto na moukou (hodně) vysypaný vál a prohněteme (přeložíme). Těsto dáme do vymazané formy na chlebíček a necháme kynout další 2 hodiny.
Posypeme  dýňovými semínky a dáme péct do trouby nejprve na 220 - 230 stupňů na 10 min, potom teplotu snížíme na 190 stupňů a pečeme ještě cca 40 min. Chlebík vyklopíme z formy a necháme na mřížce chladnout.

Kvásek dělám z žitné chlebové mouky a vody, návody a inspiraci mám z Dámy,
dá se ale i sehnat u pekaře, nebo na Kváskové mapě.
Chleba bez hnětení je známý, ale dělá se hlavně z droždí a peče se v kastrolu nebo formě s víkem. 

Good luck!

Žádné komentáře:

Okomentovat