neděle 24. srpna 2014

Polévka z dýně Hokaido s červenou čočkou

Ingredience (3 porce):
  • 500 g dýně Hokaido,
  • 1 střední cibule,
  • 500 ml zeleninového vývaru (nebo horká voda a zel. bujón Würzl),
  • 120 g červené čočky,
  • 2 stroužky česneku,
  • olej za studena lisovaný,
  • rostlinná smetana, 
  • mořská sůl (popř. Shoyu).

Dýni Hokaido rozkrojíme, vydlabeme semínka - použijeme výše uvedené množství dýně a její zbytek bez semínek poté uložíme do lednice (pokud je dýně vydlabaná, tak se její délka uchování prodlužuje). Dýni dobře omyjeme (její slupku) - i klidně kartáčkem. Slupku neloupeme, vařením totiž změkne. Dýni nakrájíme na středně velké kousky. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme špetku mořské soli v hrnci s tlustším dnem a po chvilce přidáme dýni a krátce osmahneme. Přilijeme ohřátý vývar (vodu se zeleninovým bujonem) a vaříme 15-20 minut do změknutí dýně. V menším hrnci na jiné plotýnce si uvaříme červenou čočku. Po změknutí dýně k ní do hrnce přidáme uvařenou čočku a obsah rozmixujeme. Na konci dochutíme rozmačkaným česnekem. Můžeme přidat trochu smetany na zjemnění. Nakonec osolíme (použijeme mořskou sůl nebo Shoyu).
Ozdoba - opražená dýňová a slunečnicová semínka + zelená bylinka.

Dýňová polévka s červenou čočkou

Žádné komentáře:

Okomentovat