- 500 g dýně Hokaido,
- 1 střední cibule,
- 500 ml zeleninového vývaru (nebo horká voda a zel. bujón Würzl),
- 120 g červené čočky,
- 2 stroužky česneku,
- olej za studena lisovaný,
- rostlinná smetana,
- mořská sůl (popř. Shoyu).
Dýni Hokaido rozkrojíme, vydlabeme semínka - použijeme výše uvedené množství dýně a její zbytek bez semínek poté uložíme do lednice (pokud je dýně vydlabaná, tak se její délka uchování prodlužuje). Dýni dobře omyjeme (její slupku) - i klidně kartáčkem. Slupku neloupeme, vařením totiž změkne. Dýni nakrájíme na středně velké kousky. Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme špetku mořské soli v hrnci s tlustším dnem a po chvilce přidáme dýni a krátce osmahneme. Přilijeme ohřátý vývar (vodu se zeleninovým bujonem) a vaříme 15-20 minut do změknutí dýně. V menším hrnci na jiné plotýnce si uvaříme červenou čočku. Po změknutí dýně k ní do hrnce přidáme uvařenou čočku a obsah rozmixujeme. Na konci dochutíme rozmačkaným česnekem. Můžeme přidat trochu smetany na zjemnění. Nakonec osolíme (použijeme mořskou sůl nebo Shoyu).
Ozdoba - opražená dýňová a slunečnicová semínka + zelená bylinka.
![]() |
Dýňová polévka s červenou čočkou |
Žádné komentáře:
Okomentovat