pátek 20. března 2015

Jáhlové knedlíky plněné tofu a tempehem a přílohou - listovým špenátem

Ingredience (3-4 strávníci):
  • 250g jáhel,
  • 1 cibule,
  • 1/2 balíčku marinovaného nebo uzeného tofu, 
  • 1/4 balíčku marinovaného nebo uzeného tempehu,
  • pohanková (nebo jiná) mouka, 
  • čerstvá petrželka,
  • olej (doporučuju např. slunečnicový za studena lisovaný),
  • (sójová omáčka Shoyu a pepř),
  • mořská sůl.
  • Příloha:
  • balík listového špenátu - čerstvý,
  • zmražený listový špenát,
  • 1 větší cibule,
  • sójová smetana, 
  • pepř,
  • sójová omáčka Shoyu,
  • mořská sůl.



Uvaříme jáhly v osolené vodě (nezapomeňte předem spařit jáhly horkou vodou, aby nebyly hořké!). Vaříme cca 20 minut - až budou rozvařené (voda by už neměla zbýt), necháte zchladnout. Ochucené tofu a tempeh si nakrájíte na malé kostičky, stejně tak cibulku - spolu se špetkou soli osmahnout na pánvičce. Můžete ještě trochu ke konci smažení dochutit Shoyu a pepřem, aby náplň měla výraznější chuť.
Do vychladlé směsi jáhel přidejte trochu teplé vody, pohankovou mouku (nebo i jinou, já měla bezlepkovou verzi), aby vzniklo "těsto" podobné na bramborové knedlíky. Do směsi přidejte i trochu nasekané čerstvé petrželky. Pokud se směs zdá moc hrubá - mixněte tyčovým mixérem. Poté tvoříme knedlíky: vlhčete si průběžně ruce ve studené vodě, dejte si do dlaně trochu těsta - vytvořte "placičku" a plňte směsí s tofu - zabalte (přidejte si klidně ještě těsto, ať je náplň uvnitř knedlíku). Během tvoření knedlíků dejte vařit do většího hrnce vodu. Hotové knedlíky dejte na cca 5 minut povařit do osolené vroucí vody. Vytáhněte a můžete servírovat.


Příloha: listový špenát, můžete listy i překrojit ... vložte do hluboké pánve s mezitím opečenou cibulkou, nechte slehnout, dochuťte česnekem, shoyu nebo solí, trochu pepře a nakonec dochutit sojovou smetanou. V případě, že nestačí čerstvý listový špenát, mějte jako balíček poslední záchrany připraven i mražený špenát, kterým můžete nastavit konečné množství :-). 

Tip: Jako "špek" byla použita plnící směs osolené cibulky s tofu a tempehem, které jsem si na malé pánvičce s rozpáleným olejem opekla do křupava.

1 komentář: