pátek 20. března 2015

Gulášek z fazolí adzuki a seitanem

Ingredience (3-4 strávníci):
  • 100g fazole adzuki (suchý stav),
  • 250g seitanu,
  • 2 střední cibule, 
  • kousek řapíkatého celeru,
  • 1 střední mrkev, 
  • 2 stroužky česneku,
  • sójová omáčka Shoyu, 
  • olej slunečnicový,
  • koření - červená paprika, pálivá paprika, drcený kmín, tymián a majoránka,
  • mořská sůl.

Namočte si fazolky hodinu před vařením, ale pokud na to zapomenete, tak vás zachrání papiňák :-). Vylejte vodu z namáčení a propláchněte fazolky pod tekoucí vodou. Vložte do tlakového hrnce a cca 30 minut vařte pod tlakem. Mezitím si na menší kousky nakrájejte cibuli, mrkev a kousek (1 "nožička") řapíkatého celeru. Seitan si nakrájejte na střední kousky (můžete použít jak ochucený, tak neochucený - ten doporučuju naložit předem ve směsi v shoyu, česnek, cibule). Rozpalte si ve vyšším hrnci olej, vložte cibuli, orestujte, přidejte zeleninu a seitan, opečte - zaprašte půl lžička drceného kmínu, 2-3 lžičky červené papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky mletého tymiánu a nakrájený česnek na malé kousky. Rychle promíchejte a zalejte trochou uvařené vody nebo vývarem. nechte společně 8-10 minut vařit. Mezitím se dovaří v tlakovém hrnci fazolky. 
Vyjměte fazole, slijte vývar (schovejte na později). Odeberte si stranou malou část fazolek a rozmixujte - bude použito jako zahušťovadlo omáčky. Přidejte uvařené fazole adzuki do hrnce, kde se vaří základ omáčky se seitanem. Zahustěte rozmixovanými fazolemi. Zkontrolujte, zda je zelenina měkká, kdyžtak dovařte - podle potřeby dohustěte, nebo přidejte trochu vody či vývaru. Dochuťte trochou majoránky a po vypnutí "plamenu" dosolte Shoyu, popř. i umeoctem. 


Příloha: rýže basmati, bezchlupý oves, petrželka, černý sezam. Pickles.

Žádné komentáře:

Okomentovat