pátek 24. ledna 2014

Segedínský guláš zdravěji

Suroviny na gulášek (cca 3 porce):

  • 1x větší cibule,
  • 400 g kysaného zelí (pokud má někdo své kvašené jen lépe),
  • 1 balíček uzeného tempehu nebo sójové výpečky (k dostání v obchodech zdravé výživy),
  • 2,5 polévkové lžíce mleté sladké papriky,
  • 1 polévková lžíce pálivé papriky (pokud máte kvalitní maďarskou, tak bude stačit 1 malá lžička),
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • drcený kmín (nemusí být),
  • třtinový cukr nebo rýžový sirup (nemusí být),
  • zeleninový bujón (nejlépe Alnatura nebo Würzl) – úplně nejlépe zeleninový vývar,
  • kukuřičný škrob,
  • sójová smetana (doporučuju Provamel),
  • mořská sůl,
  • umeocet,
  • sójová omáčka Shoyu.


Na oleji osmažíme do zlata cibuli a při smažení přidáme 1 malou lžičku mořské soli, přidáme 2 polévkové lžičky sladké a jednu pálivé papriky. Promícháme (klidně mimo „oheň“ aby se paprika nepřipálila a nezhořkla). Podlijeme horkým zeleninovým vývarem (množství cca 2 hrnky) nebo horkou vodou s rozmíchaným bujonem (na toto množství stačí 1/3 kostičky bujonu), přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a půl lžičky drceného kmínu (pokud nebyl kmín v zelí – já ho tam neměla). Vložíme propláchnuté kysané zelí (pokud zelí není hodně kyselé, tak ho proplachovat není zas až tak třeba, pak se na konci nemusí přidávat ocet) a dusíme, dokud zelí nezměkne. Připravíme si mezitím kukuřičný škrob na zahušťování – do hrníčku nasypeme 2 polévkové lžíce škrobu a přilijeme malou trošku vody, ve které rozmícháme škrob. Až zelí změkne - vyjmeme bobkový list a nové koření, stáhneme na nejnižší stupeň „oheň“. Do omáčky vlijeme z hrníčku kukuřičný škrob a rozmícháme, zahustíme a zjemníme sójovou smetanou (dle toho, jestli máte raději omáčku více smetanovou, či ne). Pokud jste to přehnali s vodou na omáčku, je třeba rozmíchat si další škrob a zahustit do požadované konzistence. Na konec odstavíme hrnec mimo plotýnku a dochutíme sójovkou Shoyu a pokud je guláš málo kyselý okyselíme umeoctem – pozor umeocet je slanokyselý! Tak abyste to nepřehnali se slanou chutí :-). Pokud by Vám naopak přišel až moc kyselý, lze dochutit troškou třtinového cukru nebo rýžovým sirupem (já sladila špetkou usušené stévie).
„Maso“ – koupila jsem sójové výpečky ve zdravé výživě, nebo se zde dá pořídit i uzený tempeh. Tempeh si nakrájíte na kousky velké jako výpečky a osmahnete na pánvi na lžičce oleje (získá výraznější chuť – lze to udělat i s výpečky, ale jen krátce) Do finální omáčky vložíme buď výpečky, nebo tempeh (záleží, co jste pořídili) a promícháme („pustí šťávu“). Podáváme nejlépe s (celozrnným) knedlíkem.

Přeju dobrou chuť.


P.S. Je možné, že hodně ingrediencí nebudete mít doma, tak jdou obměny – kukuřičný škrob x Solamyl nebo celozrnná mouka; sójová smetana x klasická smetana na vaření; umeocet a Shoyu (dochucovadla) x kvalitní ocet a sůl „maso“ x volila bych bílé např. krůtí atd., ale už to nebude zdraví více nakloněný gulášek, po kterém Vám nebude tak těžko jako u klasiky :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat