Suroviny na gulášek (cca 3 porce):
- 1x větší cibule,
- 400 g kysaného zelí (pokud má někdo své kvašené jen lépe),
- 1 balíček uzeného tempehu nebo sójové výpečky (k dostání v obchodech zdravé výživy),
- 2,5 polévkové lžíce mleté sladké papriky,
- 1 polévková lžíce pálivé papriky (pokud máte kvalitní maďarskou, tak bude stačit 1 malá lžička),
- bobkový list,
- nové koření,
- drcený kmín (nemusí být),
- třtinový cukr nebo rýžový sirup (nemusí být),
- zeleninový bujón (nejlépe Alnatura nebo Würzl) – úplně nejlépe zeleninový vývar,
- kukuřičný škrob,
- sójová smetana (doporučuju Provamel),
- mořská sůl,
- umeocet,
- sójová omáčka Shoyu.
Na oleji osmažíme do zlata cibuli a při smažení přidáme 1 malou
lžičku mořské soli, přidáme 2 polévkové lžičky sladké a jednu pálivé papriky. Promícháme
(klidně mimo „oheň“ aby se paprika nepřipálila a nezhořkla). Podlijeme horkým
zeleninovým vývarem (množství cca 2 hrnky) nebo horkou vodou s rozmíchaným
bujonem (na toto množství stačí 1/3 kostičky bujonu), přidáme 1 bobkový list, 3
kuličky nového koření a půl lžičky drceného kmínu (pokud nebyl kmín v zelí
– já ho tam neměla). Vložíme propláchnuté kysané zelí (pokud zelí není hodně
kyselé, tak ho proplachovat není zas až tak třeba, pak se na konci nemusí
přidávat ocet) a dusíme, dokud zelí nezměkne. Připravíme si mezitím kukuřičný škrob na zahušťování – do hrníčku nasypeme 2 polévkové lžíce škrobu a přilijeme
malou trošku vody, ve které rozmícháme škrob. Až zelí změkne - vyjmeme bobkový
list a nové koření, stáhneme na nejnižší stupeň „oheň“. Do omáčky vlijeme z hrníčku kukuřičný škrob a rozmícháme, zahustíme a zjemníme sójovou smetanou (dle toho,
jestli máte raději omáčku více smetanovou, či ne). Pokud jste to přehnali s vodou
na omáčku, je třeba rozmíchat si další škrob a zahustit do požadované konzistence. Na konec odstavíme hrnec mimo plotýnku a
dochutíme sójovkou Shoyu a pokud je guláš málo kyselý okyselíme umeoctem –
pozor umeocet je slanokyselý! Tak abyste to nepřehnali se slanou chutí :-).
Pokud by Vám naopak přišel až moc kyselý, lze dochutit troškou třtinového cukru
nebo rýžovým sirupem (já sladila špetkou usušené stévie).
„Maso“ – koupila jsem sójové výpečky ve zdravé výživě, nebo
se zde dá pořídit i uzený tempeh. Tempeh si nakrájíte na kousky velké jako
výpečky a osmahnete na pánvi na lžičce oleje (získá výraznější chuť – lze to
udělat i s výpečky, ale jen krátce) Do finální omáčky vložíme buď výpečky,
nebo tempeh (záleží, co jste pořídili) a promícháme („pustí šťávu“). Podáváme
nejlépe s (celozrnným) knedlíkem.
Přeju dobrou chuť.
P.S. Je možné, že hodně ingrediencí nebudete mít doma, tak
jdou obměny – kukuřičný škrob x Solamyl nebo celozrnná mouka; sójová smetana x
klasická smetana na vaření; umeocet a Shoyu (dochucovadla) x kvalitní ocet a sůl „maso“ x volila bych bílé např. krůtí atd., ale už to nebude zdraví více
nakloněný gulášek, po kterém Vám nebude tak těžko jako u klasiky :-).
Žádné komentáře:
Okomentovat