Suroviny na Karl-knedl (cca 3 porce):
- 4 celozrnné rohlíky, bulky nebo housky, 1 plátek žitného celozrnného kváskového chleba,
- 1 x vejce (ideálně domácí nebo bio),
- 250 ml rýžového mléka (1 hrnek),
- jemně sekané bylinky (petrželová nať, pažitka, popř. kousek jarní cibulky),
- mořská sůl,
- celozrnné mouky na zahuštění – špaldová jemně mletá, špaldová polohrubá, pohanková,
- muškátový oříšek,
- čisté bílé plátno, nebo potravinová folie.
Rohlíky,
housky atd. nakrájíme na kostičky a necháme oschnout, mírně ztvrdnout (aby pak
nenacucaly veškeré mléko a nebyly rozmočené). Nebo pokud nemáte čas jako já :-),
tak na sucho kostičky opražte na pánvi do sucha. 1 hrnek rostlinného mléka
(doporučuji rýžové) nalijeme do kastrůlku a rozmícháme v něm 1 žloutek,
prohřejeme, ale nevaříme! Do mísy si připravíme housku a nalijeme mléko, můžete
postupně přidávat, podle toho jak se Vám to bude zdát vláčné nebo ne (já to
čistě odhaduji). Přidáme asi půlku lžičky soli a přidáme 2 špetky muškátového
oříšku (pokud máme). Přidáme nasekané čerstvé bylinky, podle Vaší chuti – já měla
petrželovou nať a dala jsem jí tam asi 5 P-lžic a měla jsem kousek jarní
cibulky, tak jsem jí tam taky přimíchala. Jemně smícháme vařečkou, abychom obalili
veškerou housku. Poté přidáme mouku (dohustíme, pokud je třeba, ale lze i bez
toho). Píšu jak jsem to dělala já – přidala jsem půl P-lžíce jemně mleté
špaldové, polohrubé špaldové a P-lžíci pohankové (pojí těsto) a posléze
promícháme, pokud by to bylo suché, přilijte trochu ohřáté vody. Dále si z bílku
ušleháme sníh a přidáme ho naposledy – pomalu vmícháváme vařečkou. Až máme
hmotu spojenou, rozdělíme na dvě poloviny, válečky (průměr cca 6 cm) jednotlivě
zabalíme do potravinové folie, zamotáme. Folii na několika místech propíchneme
vidličkou, nebo jiným ostrým nástrojem (malé dírky!). Takto připravené knedlíky
vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18 – 20 minut. Vyjmeme a můžeme krájet ;-).
Karlovarský
knedlík se hodí, jak k segedínskému guláši, tak i k jiným tradičním českým
pokrmům a omáčkám.
Info: Co se
týká celozrnných rohlíků, bulek nebo housek, tak ty jsem koupila v Country life,
ale je třeba koukat na složení pečiva, přidávají do hodně výrobků i bílou
mouku (rozuměj: mouka pšeničná - necelozrnná). Tak jsem si vybrala bulky, co měly podobné následující složení: celozrnná špaldová mouka, žitná mouka, sůl. Kváskový celozrnný žitný
jsem měla doma, tak jsem přidala. Co se týká pečiva, je to tedy na Vás, ale
pokud dáte obyč. tmavé rohlíky (obarvené karamelem J) z Tesca apod., už
se pak nejedná o celozrnné knedlíky. Pokud je tu nadšenec do pečení, může
použít své celozrnné pečivo. Místo rostlinného mléka lze použít ohřátou vodu. Knedlíky nejsou vegan - je zde vejce, může se někdo pokusit i bez.
Povedl se ;)
OdpovědětVymazat