pondělí 27. ledna 2014

Rychlá omáčka z hub Shitake

Ingredience (2 porce):

  • 1 x malá cibule,
  • 2-3 stroužky česneku (podle síly česneku a vaší chuti – lze i přidat),
  • 6 cm kousek zázvoru,
  • olej (doporučuju např. slunečnicový za studena lisovaný),
  • dvě hrsti usušených hub shitake (čerstvé větší množství – ubydou vařením),
  • sušená bazalka, tymián, medvědí česnek nebo saturejka (lze i čerstvé bylinky),
  • uzené tofu,
  • kukuřičný škrob nebo kuzu,
  • sójová omáčka Shoyu,
  • mořská sůl.

Sušené houby Shitake nakrájejte na menší kousky (po namočení nabydou, i když se jedná o malé usušené houbičky), namočte je do vody, kterou posléze s houbami přivedeme k varu a na mírném ohni je vaříme do měkka. Mezitím, co houbičky nasávají vodu, si nakrájejte cibuli najemno a zázvor taktéž na drobné kostičky (z důvodů vláken, které dráždí střevo, lze zázvor i nastrouhat a poté vymačkat – je ale třeba větší množství zázvoru). V pánvi s vyšším okrajem si orestujeme na 2 lžících oleje cibul se špetkou mořské soli do zlatova a zázvor (ten přidáme 30 s po vložení cibule do rozpálené pánve). Dále přidáme česnek, který se nesmí dlouho restovat aby nezhořkl (malé kousíčky opět). Slijeme si vodu z hub Shitake (ale zachováme si vývar!). Do pánve přidáme houby a na kousky nakrájené tofu, krátce orestujeme a zalijeme trochou houbového vývaru, aby se z něj pak dala vytvořit omáčka. Podusíme na pár minut a mezitím si v hrníčku rozmícháme kukuřičný škrob nebo kuzu s troškou vody, zahustíme omáčku – promícháme na mírném „ohni“. Nakonec přidáme bylinky – ty které máte doma, nevadí i jen jeden druh. Omáčku je třeba „dosolit“, dochutíme tedy sójovkou Shoyu – opatrně, pokud máte velkou flašku, ať nenalejete až moc :-).

Jako přílohu jsem si udělala bulgur a červenou čočku (vařím zvlášť v osolené vodě) na konci zamíchám v jednom hrnci a dochutím bylinkami – nejlepší jsou výrazné a čerstvé, např. listová petržel nebo koriandr, ale lze použít i usušené „Polévkové bylinky“. Je to moje oblíbená příloha a je zde přítomna obilovina i luštěnina. Pokud by chtěl někdo večeři nebo oběd opravdu makrobio, tak přidejte na talíř kousek napařené zeleniny, trochu kvašeného zelí a posypte opraženými semínky.

Ať Vám chutná ;-).


Houbička Shitake má léčebné účinky a obsahuje mnoho příznivých látek pro náš organismus, více informací si můžete přečíst v tomto článku.

Žádné komentáře:

Okomentovat