Těsto:
- 1 balíček vanilinový cukr (nebo čerstvou vanilku smíchat s cukrem),
- 150 g bio másla,
- 200 g celozrnná špaldová mouka (podle mne to byla polohrubá),
- 1 bio vejce,
- 50 g cukru (používám nerafinovaný třtinový cukr Muscovado),
Krém:
- čerstvé ovoce – broskve, jahody a třešně,
- 400 ml rýžové mléko,
- 200 g měkkého tvarohu,
- 1 balíček pudinkového prášku (vanilka),
- 80 g cukru (používám nerafinovaný třtinový cukr Muscovado),
- Meruňkový džem na potření a posypka - opražené mandlové lupínky (oboje nemusí být, ale dotvoří to chuťový dojem, džemu jsem použila trochu).
Na oslavu mých narozenin jsem si připravila tento skvělý koláč a donesla kolegyním do práce. Jen se po něm zaprášilo a nedávno se mne ptaly po receptu, tak když už to mám sepsané, tak se podělím! Mé pokusy o kynuté deserty zatím nevycházejí, tak jsem zvolila křehké těsto a byla to trefa do černého :-).
![]() |
Vytažený z trouby |
![]() |
Koláč před konzumací ;-) |
Nejdříve si připravíme těsto. Mouku prosejeme, promícháme s oběma cukry a spojíme s vejcem a změklým máslem. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut rozležet.
Mezitím si připravíme tvarohový krém. Pudinkový prášek promícháme s cukrem a rýžovým mlékem a za stálého míchání na mírném teple připravíme hustý pudink (dle návodu na sáčku poměr mléka a pudinku!). Vychladlý pudink vymícháme s tvarohem v hladký krém.
Ovoce vypeckujeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy o průměru asi 28 cm. Na těsto naneseme vrstvu krému, poklademe nakrájeným ovocem podle vaší fantazie a pečeme přibližně 35 - 40 minut (já pekla asi 35 minut v elektrické troubě). Hotový teplý koláč potřeme lehce džemem, posypeme opraženými mandlovými lupínky a necháme vychladnout. (Krém bude zpočátku tekutější po vychladnutí by měl ztuhnout).
Těsto rozválíme na tenkou placku a vtlačíme do formy o průměru asi 28 cm. Na těsto naneseme vrstvu krému, poklademe nakrájeným ovocem podle vaší fantazie a pečeme přibližně 35 - 40 minut (já pekla asi 35 minut v elektrické troubě). Hotový teplý koláč potřeme lehce džemem, posypeme opraženými mandlovými lupínky a necháme vychladnout. (Krém bude zpočátku tekutější po vychladnutí by měl ztuhnout).
Žádné komentáře:
Okomentovat